Evenement: 50 mijls doublehanded Lelystad 2024

Datum: 20-04-2024/20-04-2024

Van onze verslaggever

‘Hebben jullie een wedstrijdleider?’ was de vraag aan Leon vanuit Watersportvereniging Lelystad Haven enkele maanden geleden. Nu hebben we tussen de Hollandia leden en vrijwilligers gelukkig een hand vol aan wedstrijdleiders. Daarom trokken op 20 april 4 Hollandia vrijwilligers naar Lelystad. We gingen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid omdat dit wedstrijdconcept voor ons geen gesneden koek is. Diezelfde avond maakten we de inschrijvingen compleet in nauwe samenwerking met de weegschaal, meters en penningmeester van de organiserende vereniging. Die nacht waaide het flink door en duimden we in onze slaapzakken dat de wind zou gaan minderen.

De volgende ochtend stonden we met krentenbollen, koffie en thee om half 7 ’s ochtends in de tent. De windverwachting was nog steeds fors. Het startschip vertrok naar de positie van de startlijn en volgens planning werd er door Karin begonnen met het aftellen van de 5 starts voor die dag. Tussendoor ontstond bijna een man over boord en een ‘even vissen eten geven’ situatie door de flinke wind en bewegingen van het startschip áchter anker. De startlijn legden wedstrijdleider Walter en pin-end driver Niels ruim op tijd maar mét uitdagende golven. De leden van de organiserende vereniging legden de bovenboei neer. Voor de andere marks gebruikten we de vaste boeien van het Markermeer.

Na een korte pauze voor het wedstrijdcomité (dat is het voordeel van een 50mijls baan) werd de boei nét voor de haven gelegd als ook de finishboei. Na 4 uur varen kwamen de eerste schepen over de finish. De gevaren baan werd door ons gecheckt aan de hand van de AIS trackers van deelnemers. Een aantal zeilers hadden de laatste boei nét voor de haven over het hoofd gezien en kregen de score NSC van ons. Nadat de laatste boot finishte (bijna 8,5 uur na de start) werden de details ingevoegd in de uitslagen software. Bij de inschrijving werden alle deelnemers gewogen, dat vroeg in sommige gevallen om een correctie op de rating. Dankzij de hulp-op-afstand van zowel Mariska als Monique werden de aanpassingen en penalties die de jury toekende verwerkt.

De prijsuitreiking vertelde de voorzitter van Watersportvereniging Lelystad Haven met verve in de tent aan de deelnemers. Zondagochtend waren we een ervaring rijker, trokken we de rib van Niels weer op de trailer, namen we afscheid van Lelystad & van elkaar en werd het slaapschip weer naar haar thuishaven gevaren. Wellicht volgend jaar weer!