Evenement: Sailing World Championships Scheveningen 2023

Datum: 09-08-2023 / 20-08-2023

Ruim anderhalve week op zee, dat is toch wel andere koek dan vanuit onze eigen Visafslag het IJsselmeer op varen. Met 2 wedstrijdcomités (met Arie-Jan en Walter als wedstrijdleiders) op weg naar Scheveningen, over zee en over land kwamen we een voor een aan in het Haagse. Achteraf waren de complimenten groots ‘dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan dit waanzinnig mooie WK’ en ‘groot applaus voor iedereen, zonder jullie was het niet z’n succes geweest’. De een had nadien nog dromen over startprocedures en het op tijd ophangen van vlaggen, de ander was vooral blij zélf weer te kunnen koken, maar allemaal keken alle 38 vrijwilligers met trots maar zeker ook vermoeid terug op deze periode.

Het was jongleren met wisselende boeien, vlot doorstampen ná een wedstrijd naar de haven voor een hap te eten, meekijkende class representitives, een WK aftelprocedure, vroeg uit de veren om op de fiets naar de haven te trappen en werken met robotic marks óp stroom. Kortom, genoeg factoren waarop het nét even anders ging dan op het IJsselmeerse.

De complimenten van de Nederlandse coaches na de medal races waren flink welkom. Het waren van tijd tot tijd moeilijke omstandigheden door zaken als materiaal uitval en – wissels, steeds wisselende wedstrijdgebieden, gebrek aan grip tussen ankers een zeebodem en de stroming die toch elke dag zich weer nét even anders liet zien. Z’n WK is natuurlijk rete-spannend voor zowel de organiserende stad als voor de zeilers, toch voelde het deze dagen voor ons ook als topsport voor vrijwilligers. Dankzij doorzettingsvermogen, mededogen met elkaar en jarenlange ervaring met wisselende omstandigheden is het ons met 2 comités gelukt om de (olympische) zeilers ondersteunen bij het doen waar ze het best in zijn: zeilwedstrijden varen.

Klik hier voor de evenementenwebsite